Mobilhuvud

ECHO BLOGG OM INREDNING OCH EN HÅLLBAR LIVSSTIL. PLUS EN HEL DEL OM ORDNING&REDA!

Silversmycken är en stor favorit för många! Både att bära själv och att ge bort i present. Nu ser vi allt oftare silversmycken av återvunnet silver vilket är ett bra sätt att återanvända ett material som förorsakar fula ingrepp i naturen och stor miljöpåverkan när det bryts ny i gruvorna. Smyckesdesignern Magdalena Nehm MNOP Jewelry, berättar mer om vad eko-silver egentligen är och hur det används:
 

Silvret som används är återvunnet från gamla smycken, medicinsk utrustning och elektronik, vilket samlas in och bearbetas av en tredje part. På så sätt kan man sätt kan man ta vara på även små mängder silver, det blir en renare råvara utan skadliga ämnen (t ex nickel eller bly), och kvalitet blir högre och jämnare. Till silversmeden kommer silvret i form av tråd och plåt, precis som ”nytt” Sterling Silver, och det bearbetas till smycken på samma sätt som med vanligt silver. Den stora skillnaden för Magdalena är att hon vet att hon gör det bättre miljövalen och att hon ger kunderna samma möjlighet!

Silver är ett fantastisk material då det kan återvinnas oändligt antal gånger utan att kvaliteten försämras. Det är med andra ord perfekt för en cirkulär ekonomi och ett mycket bättre miljöval än billiga metaller t ex pläterad mässing som är ett vanligt material i kläd- och smyckekedjornas smycken. Dessa metaller går förvisso också bra att återvinna, men är värda så lite att det oftast inte görs, och det finns inga naturliga sätt för konsumenten att lämna till återvinning. Stämplade silversmycken går bra att lämna till en silversmed, så ser hen till att det kommer vidare till återvinning!
 
Återvunnet silver är lika hållbart som nytt silver är och går att putsa upp till nyskick i det oändliga, laga hos silversmed och till sist återvinna.  

Läs hela inlägget »

Det sägs att den gamla 80/20 regeln även gäller för våra garderober, det vill säga 80% av tiden använder du 20% av dina kläder! Om målet är en slimmad garderob gäller det alltså att hitta de där tjugo procenten favoritkläder, och det kan ju vara allt annat är lätt.

Ett tag nu har det surrats en del om capsule wardrobe, kan kännas som en ny trend men myntades redan på 70-taleta av Susie Faux, ägare till butiken Wardrobe i London. Enligt henne var en capsule wardrobe en kollektion av några få basplagg som är tidlösa och som kan matchas med säsongplagg. Många har anammat filosofin, bland andra stora modeskapare som Donna Karen, och runt 2014 började Caroline Rector från Texas dokumentera resan från en garderob full av kläder och aldrig något att ta på sig till en capsule wardrobe. Målet var då att komma ned i 37 plagg! Hennes sida Un-fancy är en riktigt fin källa för inspiration om du vill rensa i garderoben. På svenska har Minimalisterna en massa bra tips om hur du kan gå tillväga för att få en capsule wardrobe som passar dig.

Bild från Un-fancy.com
Bild från Un-fancy.com

Men hur kan man då tänka för att hitta de där favoritplaggen och klara av att slänga och organisera i garderoben?

Det första du ska vara medveten om är hur hjärnan fungerar och vilka hinder dina tankar kan sätta upp för dig. Känner du igen tanken på att du har spenderat så mycket pengar på de här plaggen att de omöjligt kan slängas? Eller att du kanske behöver dem i någon gång i framtiden när du gått ner x antal kilo? Eller att det helt enkelt ger dig tillfredställelse att äga mycket av något? Det gäller att känna igen och förstå att de här tankarna INTE hjälper dig att välja vilka plagg som verkligen tjänar dig nu! Det du hör är rösten som vill skydda dig från handlingar som kan leda till känslor av skuld, rädsla eller förlorade minnen. 

Det finns några frågor som du kan ställa dig inför varje plagg du håller i din hand, och som kan hjälpa dig att sortera ut det som inte längre hör hemma i garderoben:

 • Den enklaste frågan är, gillar jag det? Om inte, så varför håller du fast vid det?
 • Har jag använt det under det senaste året? Om du redan har valt bort hundratals tillfällen att bära plagget, när ska det då ske?
 • Om det skulle gå förlorat, skulle jag ersätta det? Om inte, av vilka skäl behåller du det; skuld, visioner om framtiden?
 • Älskar jag det, ”does it spark joy”? Om det tvärtom ger dig negativa associationer eller känslor, varför behålla?
 • Finns det någon annan som har bättre användning för plagget? Om det används sällan eller inte alls, kan du istället göra en god gärning?
 • Kan platsen det tar upp användas till något bättre? För de flesta av oss är förvaringsutrymmena begränsade, utnyttjar du ditt opimalt?  
 • Vad är värt att behålla? De flesta av våra saker har en associerad "kostnad". Fundera på vad en överfull garderob kostar i form av pengar, tid, sinnesro och energi?


Om projektet att rensa ut och skapa ordning ändå känns omöjligt så finns det hjälp! En professionell organisatör kan vara ditt stöd på vägen till en organiserad garderob. Vill du veta mer så hör av dig på monika.mellen@gmail.com.

Läs hela inlägget »
GOTS märkning

Vill du göra nåt bra för miljön ska du välja GOTS certifierad bomull när du köper kläder eller andra textilier! Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som står för bra beredning och bra råvara.

Endast textilprodukter innehållande minst 70 % organiska fibrer kan certifieras enligt GOTS och för att bli certifierad till en GOTS-märkning krävs att miljömässigt- och socialt ansvar tagits genom hela kedjan, från odling till färdig produkt. Alla kemikalier och färgämnen som används måste uppfylla en rad miljömässiga krav, och GOTS certifieringen garanterar även säker arbetsmiljö och justa lönenivåer. Det finns regler för hur en säker och hygienisk arbetsplats ska utformas, och arbetare får regelbunden hälso- och säkerhetsträning.

Traditionella bomullsodlingarna utgör bara 2,5 procent jordens uppodlade jordbruksmark, men hela 20 procent av de jordbrukskemikalier som används sprids på just bomullsfälten. När bomullen skördats krävs ofta ytterligare kemikalier för att framställa textilfiber och för att bleka, färga och sätta tryck på tyget.

Vill du läsa mer om GOTS certifieringen hittar du länken här!

Läs hela inlägget »
Etiketter: miljömärkningar

Rensa ut och organisera. Snygga förvaringslösningar och en perfekt garderob som resultat. Det ligger i tiden att leva minimalistiskt och det finns många fördelar med att leva med mindre prylar, men som alltid när något trender kan känslan av prestation infinna sig. För redan i första steget kan många känna sig rejält utmanade. Ibland har vi svårt att göra oss av med saker även om bäst före datum sedan länge har passerat eller vi egentligen aldrig gillat den där röda tröjan längst ned i högen.

Det finns många förklaringar som kan ligga bakom besluts-ångesten. Om du växte upp i en familj där sparande och återanvändning uppmuntrades kan det inlärda beteendet vara ett hinder när det ska storröjas. Men det finns tekninker som gör det lättare att skiljas från favoriterna. En teknik kallas Friends, Aquatints and Strangers. Undersök varje förmål och föreställ dig att det är en antingen en vän, en bekantskap eller en främling. Främlingar vill du inte ha boende i ditt hus så de kan du göra dig av med direkt. Vänner däremot behåller du. Bekantskaper är värda ett bättre öde och dem ska du göra ditt bästa för att hitta en hem där de för någon annan kan bli en riktig vän! En professionell organisatör har olika sätt att möta problem som uppstär när det känns svårt att skiljas från sina prylar, och det är ett viktigt moment i organiserings-processen. Mer viktigt än att hitta en snygg förvaringslösning som gör sig bra på bild!

Läs hela inlägget »

Oordning kan verkligen skapa onödig stress och frustration! Som när man aldrig kan hitta det man behöver, för ofta missar avtalade tider eller är sen med räkningarna. En professionell organisatör kan hjälpa till med att hitta mer utrymme, tid och energi i vardagen genom att till exempel:

 • Rensa garderober, skåp och lådor och skapa nya strukturer
 • Organisera hela rum såsom kök, garage och förråd
 • Sätta rutiner för pappers- och dokumenthantering
 • Tidsplanera

Första besöket är kostnadsfritt, då diskuterar vi utmaningar och förutsättningar och vilket resultat du förväntar dig.
Just nu söker vi referensuppdrag för vilka vi erbjuder kraftigt reducerade priser. Läs mer här eller hör av dig till info@echoofgothenburg.se


Echo of Gothenburg vill inspirera till en hållbar livsstil genom ett unikt utbud av produkter och tjänster. Vi finns i Göteborg och tar organiseringsuppdrag för privatpersoner och företag i västra Sverige. Webbutiken finns på www.echoofgothenburg.se.
 

Läs hela inlägget »

Kårby Organics startades av Jon Kårby efter en inspirationsresa till Indien. Här studerade Jon Ayurvedisk örtlära, och med många år som hudterapeut i bagaget föddes idén till en serie dofter som inte bara luktar gott utan också har en välgörande effekt.

Relaxtion  en grupp avstressande dofter för att skapa en lugn stämning och komma ner i varv. Lämpliga kvällstid.
Energy       boosta dig med energi när du behöver det. Uppfriskande och upplyftande dofter. Lämpliga dagtid.
Harmony  harmoniska dofter för hemmets alla rum när du behöver lugn och harmoni. Passar hela dagen.

Med naturnära upplevelser och alla växter som Jon studerade i Indien föll det sig naturligt att även produktionen skulle vara nära naturen och med ett ekologiskt tänk. Alla råvaror som Kårby Organics använder har en eller flera miljöcertifieringar, och kommer från ekologiska odlingar runt om i världen. Det unika vaxet i Kårby Organics ljus innehåller naturligt hårda fetter, vilka till skillnad mot soja- eller rapsvax inte behöver processas på kemiskt onaturlig, och inte så miljvänlig, väg.

Även förpackningarna har ett miljötänk, metallen är återvunnen aluminium och glasen är av återvunnet glas. Tillverkningen sker i sörmländska Strängnäs, där ljusen hälls för hand och doftkompositioner skapas av eteriska oljor. Här hittar du hela sortimentet!

Kårby Organics Travel Candle. Foto: Kårby Organics.
Läs hela inlägget »

Nu är tiden för att mysa ordentlig med en massa tända ljus. Tänk bara på att skippa paraffinet och satsa på stearinljus istället, bäst både för miljön och för inomhusklimatet.

Paraffin är baserat på råolja och bidrar till koldioxidutsläppen, rätt så mycket också eftersom vi Sverige gillar att bränna ljus. Närmare bestämt 18 tusen ton ljus varje år. Och 15 tusen ton är gjort av paraffin, vilket sägs motsvara utsläppen från 15 000 bensinbilar. Det här är uppgifter hämtade från Svanen.se (2011), förhoppningsvis har paraffinets andel minskat sen dess!

Vad man kanske inte tänker på är att paraffinet även påverkar inomhusluften. När ett ljus brinner ska det bara bildas koldioxid och vatten. Men när paraffinljus brinner blir temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten. Även om det inte är skadligt att emellanåt tända ljus så menar forskare att allergier eller problem med luftvägar faktiskt kan vara reaktioner på föroreningar från tända paraffinljus.

Betongljusstakar och skålar Anna Christians. Foto: Village.
Betongljusstakar och skålar Anna Christians. Foto: Village.

Sen är det där med alla värmeljus, du kanske vet att aluminiumhållarna inte längre går att lämna på återvinningstationen? Kolla med din kommun vilka insamlingsregler som gäller.  I Göteborg t ex gäller att "utbrunna värmeljus lämnas i continern för metall på återvinningscentralen. Ta loss hållare till veken ur aluminiumbehållaren innan; det är två olika metaller".

Eftersom 225 ton aluminium går åt till värmeljusen varje år i Sverige är refiller ett bra alternativ. Det finns Svanenmärkta refillvarianterna bl a på Indiska och Clas Ohlson. Lämna gärna kommentar om du har erfarenheter av dessa!

Läs hela inlägget »
Etiketter: miljötänk

När webbutiken Minthe öppnade för 8 år sedan var visionerna stora men tiden inte riktigt mogen. Det saknades bra produkter och intresset var visserligen stort men inte från tillräckligt många. Nu har vi återuppstått i form av Echo of Gothenburg. Samma stora visioner och denna gång med mycket bättre förutsättningar. Större och snyggare urval, lika stort intresse men nu från betydligt fler. Välkommen!

Läs hela inlägget »