Mobilhuvud

vad är eko-silver?

Silversmycken är en stor favorit för många! Både att bära själv och att ge bort i present. Nu ser vi allt oftare silversmycken av återvunnet silver vilket är ett bra sätt att återanvända ett material som förorsakar fula ingrepp i naturen och stor miljöpåverkan när det bryts ny i gruvorna. Smyckesdesignern Magdalena Nehm MNOP Jewelry, berättar mer om vad eko-silver egentligen är och hur det används:
 

Silvret som används är återvunnet från gamla smycken, medicinsk utrustning och elektronik, vilket samlas in och bearbetas av en tredje part. På så sätt kan man sätt kan man ta vara på även små mängder silver, det blir en renare råvara utan skadliga ämnen (t ex nickel eller bly), och kvalitet blir högre och jämnare. Till silversmeden kommer silvret i form av tråd och plåt, precis som ”nytt” Sterling Silver, och det bearbetas till smycken på samma sätt som med vanligt silver. Den stora skillnaden för Magdalena är att hon vet att hon gör det bättre miljövalen och att hon ger kunderna samma möjlighet!

Silver är ett fantastisk material då det kan återvinnas oändligt antal gånger utan att kvaliteten försämras. Det är med andra ord perfekt för en cirkulär ekonomi och ett mycket bättre miljöval än billiga metaller t ex pläterad mässing som är ett vanligt material i kläd- och smyckekedjornas smycken. Dessa metaller går förvisso också bra att återvinna, men är värda så lite att det oftast inte görs, och det finns inga naturliga sätt för konsumenten att lämna till återvinning. Stämplade silversmycken går bra att lämna till en silversmed, så ser hen till att det kommer vidare till återvinning!
 
Återvunnet silver är lika hållbart som nytt silver är och går att putsa upp till nyskick i det oändliga, laga hos silversmed och till sist återvinna.  

Kommentera gärna: