Mobilhuvud

mys med rätt typ av ljus

Nu är tiden för att mysa ordentlig med en massa tända ljus. Tänk bara på att skippa paraffinet och satsa på stearinljus istället, bäst både för miljön och för inomhusklimatet.

Paraffin är baserat på råolja och bidrar till koldioxidutsläppen, rätt så mycket också eftersom vi Sverige gillar att bränna ljus. Närmare bestämt 18 tusen ton ljus varje år. Och 15 tusen ton är gjort av paraffin, vilket sägs motsvara utsläppen från 15 000 bensinbilar. Det här är uppgifter hämtade från Svanen.se (2011), förhoppningsvis har paraffinets andel minskat sen dess!

Vad man kanske inte tänker på är att paraffinet även påverkar inomhusluften. När ett ljus brinner ska det bara bildas koldioxid och vatten. Men när paraffinljus brinner blir temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten. Även om det inte är skadligt att emellanåt tända ljus så menar forskare att allergier eller problem med luftvägar faktiskt kan vara reaktioner på föroreningar från tända paraffinljus.

Betongljusstakar och skålar Anna Christians. Foto: Village.
Betongljusstakar och skålar Anna Christians. Foto: Village.

Sen är det där med alla värmeljus, du kanske vet att aluminiumhållarna inte längre går att lämna på återvinningstationen? Kolla med din kommun vilka insamlingsregler som gäller.  I Göteborg t ex gäller att "utbrunna värmeljus lämnas i continern för metall på återvinningscentralen. Ta loss hållare till veken ur aluminiumbehållaren innan; det är två olika metaller".

Eftersom 225 ton aluminium går åt till värmeljusen varje år i Sverige är refiller ett bra alternativ. Det finns Svanenmärkta refillvarianterna bl a på Indiska och Clas Ohlson. Lämna gärna kommentar om du har erfarenheter av dessa!

Etiketter: miljötänk

Kommentera gärna: